Na przystanku o zdrowiu
Polskie pogaduchy o zdrowiu

Pestycydy w jedzeniu

3 marca 2012

36Chloroorganiczne pestycydy, metale – w produktach od zwierząt. Jest przy tym charakterystyczne, że poziom jednych zanieczyszczeń jest wyższy w tkankach zwierzęcych niż w środowisku, drugie zanieczyszczenia ulegają przemianom z wytworzeniem związków nieszkodliwych, wytwory metabolicznych przemian innych jeszcze zanieczyszczeń są bardziej szkodliwe od substancji macierzystych. . Przetrwalniki bakterii i zarodniki pleśni w sprzj^jających warunkach ulegają rozwojowi, a formy wegetatywne – namnożeniu, z równoczesnym wytworzeniem toksyn. Szczególnej uwagi wymagają produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego. Pasze krajowe, zanieczyszczone z wyżej wymienionych źródeł, jak również importowane pasze lub ich surowce zawierają zanieczyszczenia biologiczne i chemiczne lub naturalne składniki szkodliwe. Nie można-nie przewidywać także nowych pasz dla zwierząt, a zwłaszcza białka tzw. niekonwencjonalnego, uzyskiwanego na drodze biosyntezy. Może to prowadzić do pojawiania się nowych zanieczyszczeń chemicznych w mięsie i przetworach mięsnych. Było postępem z punktu widzenia ochrony zdrowia, i przedłużenia trwałości materiałów spożywczych. Nie uniknione przy ówczesnych technologiach zmiany barwy, smaku i zapachu korygowano dodając sztuczne barwniki i esencje smakowo-zapachowe. Do produktów, których konserwowanie metodami termicznymi – a innych z wyjątkiem suszenia nie znano – nie było wówczas możliwe, dodawano syntetyczne środki przedłużające trwałość. W ustawodawstwach 19 wieku spotyka się listy kolorów dopuszczonych do barwienia jedzenia, związków konserwujących i ich maks ilości w środkach żywnościowych, oraz dopuszczalnych zanieczyszczeń w danych substancjach. Ograniczono obecność i ilości związków metali ciężkich w pożywieniu. Ówczesne metody analityczne oraz poglądy na trucizny i zatrucia uzasadniały liberalizm w tych sprawach, tym bardziej że żywienie było głównie indywidualne, a utrwalone przetwory stanowiły tylko nieznaczne uzupełnienie.

Kategorie: Odżywianie | Tagi: , , , , , ,