Na przystanku o zdrowiu
Polskie pogaduchy o zdrowiu

Rozwój zarazków

8 marca 2012

2Ich rozwoju i rozmnażania, czemu u gronkowców enterotoksycznych towarzyszy wytwarzanie enterotoksyny. Nie gronkowce, lecz wytwór ich metabolizmu – enterotok-syna – wywołuje gronkowcowe zatrucia pokarmowe. Dawne poglądy o przeważającej roli przetworów mlecznych i wyrobów cukierniczych w tych przypadkach zatruć, uzasadnione zawartością w nich cukrowców, ustępują wielokrotnemu stwierdzeniu doskonałego wzrostu gronkowców zarówno na pożywkach cukrowcowych, jak i białkowych (przetwory mięsne, rybne, dania jarzynowe i konserwy). Duże znaczenie epidemiologiczne mają konserwy puszkowa- ne, zwłaszcza konserwy rybne w zalewie olejowej, ponieważ, jak się okazało, gronkowce w tych warunkach wykazują największą oporność na temperaturę. Wyjaławianie w autoklawach nie gwarantuje unieszkodliwienia gronkowców we wszystkich puszkach (np. z powodu kieszeni powietrznych), a wykonywana następnie próba termostatowa, pomimo że warunki jej sprzyjają rozwojowi gronkowców, może nie wykazać na zewnątrz cech zepsucia konserwy, gronkowce bowiem nie powodują bombażu. Znane są przypadki zatruć po spożyciu mleka, lodów, keksów, kremów, serów solonych, masła, ciast, ciastek z kremem, pieczywa, makaronów, klusek, czekolad, budyniu, mięsa, kiełbas wątrobianych, mięsa peklowanego, pasztetów, gotowanych szynek, sałatek mięsnych, sosów, majonezów, szprotek, sardynek. Pewną ilustrację sytuacji w Polsce z lat 1950 stanowi tablica 6, a z lat 1961-1970 – tablica 4. Tak więc w przypadkach tych zatruć nie zakażenie ludzi gronkowcami występującymi w żywności, natomiast ilość toksyny wytworzonej przez gronkowce rozwijające się. w środkach spożywczych zanieczyszczonych nimi – decyduje o zatruciu. Wśród chorób związanych z zakażeniem ludzi gronkowcami, szczególnego znaczenia nabrały obecnie w Polsce zakażenia wew-nątrzszpitalne. Wysoki odsetek nosicielstwa notuje się także wśród personelu hodowli tuczników, w której są stosowane antybiotyki tetra-cyklinowe, a najwyższy – wśród personelu szpitalnego, gdzie dochodzi czasem do 100%. Zagadnienie to poznano znacznie wcześniej, w krajach gdzie wcześniej znalazły zastosowanie antybiotyki. Antybiotykooporność gronkowców i niedostatecznie kontrolowane stosowanie antybiotyków w lecznictwie zwierząt jest również przyczyną szerzenia się zakaźnego zapalenia wymienia u krów (mastitis). Sprzyjają temu nieprawidłowe warunki hodowli wielkostadnej, mechaniczny udój, nieprawidłowe żywienie itp.

Kategorie: Choroby zakaźne | Tagi: , , , , , ,