Na przystanku o zdrowiu
Polskie pogaduchy o zdrowiu

Zapobieganie salmonelli

13 kwietnia 2012

4Na zmniejszenie ryzyka salmoneloz wśród ludzi wpłynęłoby upowszechnienie zasady przechowywania wszystkich produktów w lodówce i nie spożywanie, zwłaszcza mięsa i przetworów mięsnych, w stanie surowym. Wiąże się to jednak z zaopatrzeniem punktów sprzedaży w urządzenia chłodnicze, jak również ze zmianą zwyczajów żywieniowych. Pałeczki Arizona. Grupa tych bakterii może być etiologiczną przyczyną zatruć pokarmowych podobnych do salmoneloz. Pałeczki te, różniące się nieco pod względem właściwości biochemicznych od salmonel, w Polsce dotąd niespotykane, występują w krajach tropikalnych głównie jako zanieczyszczenie jaj. Znane jest nosicielstwo wśród ptactwa, płazów i gadów. Gronkowce enterotoksyczne. Źródłem gronkowców jest człowiek lub zwierzę, zwłaszcza duże bydło. Ludzie z chorobami jamy nosowo-gardłowej, migdałków, skóry są częstym źródłem tych zarazków. Stwierdzone nosicielstwo, z umiejscowieniem gronkowców w jamie nosowo-gardłowej, nie jest specjalnie groźne u ludzi zdrowych. Znajdującymi się w jelitach, pęcherzyku żółciowym zwierzęcia, podczas oprawiania ubitej sztuki, jeżeli jest to wykonywane nieumiejętnie i nastąpi zetknięcie się zdrowego mięsa z zawartością wymienionych narządów. Odgrywa tu także wybitną rolę stan sanitarny rzeźni i środków transportowych, np. brak zabezpieczenia przed gryzoniami i muchami, często przenoszącymi pałeczki rodzaju Salmonella. Możliwości zatruć zwiększają się podczas przechowywania mięsa przez dłuższy czas w warunkach sprzyjających rozwojowi bakterii (temperatura i wilgoć). Częstszą jeszcze, niż mięso, przyczyną zakażenia są przetwory mięsne, ponieważ przy wyrobie np. kiełbas podczas siekania czy mielenia mięsa następuje dokładne i równomierne wymieszanie drobnoustrojów ze sporządzoną masą mięsną, podczas gdy samo mięso bywa zwykle zakażone w pojedynczych sztukach, powierzchownie i nierównomiernie, a także dlatego, że wskutek mechanicznego zniszczenia tkanki mięsnej otrzymuje się dużo soku mięsnego, stanowiącego idealną pożywkę dla wzrostu drobnoustrojów.

Kategorie: Epidemie | Tagi: , , , , , , ,